Gordijnen voor gezelligheid en energiebesparing

Gordijnen voor gezelligheid en energiebesparing


Gordijnen bieden gezelligheid en privacy, maar het is ook mogelijk om doormiddel van je gordijnen energie te besparen.


Een paar tips over gordijnen:


Hang je gordijnen niet voor de verwarming. Zorg dat je gordijnen tot op de vensterbank of in ieder geval tot boven de radiator hangen, dan kan de opstijgende warmte van de radiator voor het gordijn langs je kamer intrekken en blijft de warmte niet tegen het raam achter de gordijnen hangen.

Kies gordijnen met een dichte structuur, zodat ze de koude van de ramen goed afsluiten.

Gooi als je gaat verhuizen of nieuwe gordijnen aanschaft je oude gordijnen niet meteen weg. Je kunt ze vermaken voor een ander raam, of de stof gebruiken voor andere toepassingen (kussens, tassen). Gordijnen die nog goed zijn kunnen ook naar de kringloopwinkel.

Gordijnen die je zelf kan wassen genieten de voorkeur boven gordijnen die chemisch gereinigd moeten worden. E.K. Gordijnen Atelier werkt als één van de weinigen binnen Nederland met een stoombalk achter onze hoogtemeter. Zo worden de gordijnen bij ons eerst gestoomd/gestreken alvorens ze op maat worden afgesneden. Deze werkwijze zorgt ervoor dat de eerste en meestal de ergste krimp van de stof er al uit is. Wij merken van onze klanten dat deze werkwijze een groot voordeel is en maakt dat klanten minder bang zijn hun eigen gordijnen te gaan wassen.

Gordijnstoffen van natuurlijke materialen (wol, EKO-katoen) zijn een goede keus voor het milieu. Ze putten namelijk geen eindige bronnen uit: hun grondstof groeit vanzelf weer aan. Af te raden zijn gordijnen van synthetische vezels, zoals acryl en nylon. Bij de productie van gewone katoen worden zeer veel bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt. Dit geldt niet voor biologische katoen (met EKO keur).