Duurzaamheid

Duurzaam ondernemen


E.K. Gordijnen heeft meegedaan aan het Koplopersproject van de Gemeente Ooststellingwerf in combinatie met DZyzzion en Ballemans Advies. Het Koploperproject helpt mkb’ers om op een doelgerichte en effectieve manier in 1 jaar duurzamer te ondernemen. Zo monitort E.K. Gordijnen Atelier tegenwoordig haart CO2 fotoprint doormiddel van de milieubarometer.


Naar aanleiding van het Koploqersproject is er een video gemaakt over duurzaam ondernemen bij E.K. Gordijnen Atelier

Waarom

Vanuit een verantwoordelijkheidsgevoel naar de wereld om ons heen en de volgende generaties werkt E.K. Gordijnen Atelier aan het verduurzamen van haar productieproces.


Wat doen we al:

E.K. Gordijnen Atelier draagt haar steentje bij door:

- Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in loondienst te nemen, stage te laten lopen of vrijwilligerswerk aan te bieden.

- Ons afval zoveel mogelijk te hergebruiken. Het afval wat dan nog over blijft wordt apart ingezameld en apart afgevoerd.

- Groene stroom in te kopen

- Bijna alle medewerkers komen op de fiets naar het werk.

- Wij zijn heel transparant en open over ons productieproces. Wij zijn heel toegankelijk en iedereen mag alles vragen en kan alles zien.

- Wij kopen waar mogelijk lokaal in.

- Indien mogelijk kopen wij grotere voorraden in, zodat minder transportbewegingen nodig zijn.


Hoe doen we dat:

Een mooi voorbeeld is onze unieke en soms vergaand hergebruik/scheiding van afval:

- Zo knippen wij het loodkoord uit oude gordijnen, lijmen dit weer aan elkaar en gebruiken dit opnieuw.

- Losse plastic haken worden eventueel opnieuw voorzien van hoofdje, gecontroleerd en weer op een stokje geplaatst zodat ze hergebruikt kunnen worden.

- Het plastic waar de rollen stof die binnen komen mee ingepakt zijn wordt door ons opnieuw gebruikt om bepaalde eindproducten weer mee te verpakken.

- Voor het GFT (Groente, fruit en tuinafval) staat er een compostvat achter in de tuin.

- Er worden bepaalde regels gehanteerd bij het maken/zagen van de vouwgordijnsystemen om ons metaal afval zo beperkt mogelijk te houden.

- Alle reststoffen worden verdeeld over scholen, hobbyisten en het Leger des Heils.

- De kartonnen kokers waar de binnengekomen stoffen omheen gedraaid zitten worden door een bedrijf opgehaald die deze volledig hergebruikt.

- Konen waar garen omheen heeft gezeten gaan naar scholen om er mee te knutselen. 


Daarnaast is E.K. Gordijnen Atelier uniek in het gebruik van zelfgemaakte dikke en goede kwaliteit plastic zakken waar de gordijnen in worden vervoerd. Deze zakken zijn eigendom van E.K. Gordijnen Atelier en worden steeds hergebruikt daar waar vele concullega's hun gordijnen in wegwerp plastic verpakken.


Waar willen we naar toe:

Op de korte termijn zal E.K. Gordijnen Atelier overstappen op groen gas, zal er geïnvesteerd worden in LED verlichting en zal er nog efficiënter om worden gegaan met bepaalde machines, zodat deze minder uren hoeven te draaien, dus minder stroom nodig hebben. Ons doel is om in 2015 5% minder stroom te verbruiken dan in 2014.


Op de lange termijn wil E.K. Gordijnen Atelier gaan investeren in zonnepanelen om zo in (een deel van) haar eigen energie te voorzien en zodra de bestelbus aan vervanging toe is zal er ook gekeken worden naar een duurzamer alternatief.E.K. Gordijnen is tevens te vinden op GoodStart Friesland